Ik weet nog hoe het was.

Bij het doornemen van de voorstellen van het NPO bestuur t.b.v.  van het minimum aantal leden van de verenigingen met de daaraan gekoppelde noodzakelijke inkorvende leden, neurende ik spontaan het liedje "Het Dorp" van Wim Sonneveld. Ja, ik weet nog hoe het was de duivensport van toen, eigenlijk in een nog niet zolang  verleden. In alle wijken van onze stad  beoefende duivenliefhebbers hun hobby. Begin jaren "70 waren er in het Helderse zes duivenverenigingen met ca. 250 leden  actief.

De oudere leden van de club werden door ons als "jonkies' eerbiedig begroet met  "Ome." Nu hebben we inmiddels leeftijd  van deze mannen toentertijd  bereikt. En niemand begroet ons bij het binnenkomen meer met "Ome", we zijn immers "bijna" allemaal van dezelfde leeftijd.

Ach, het is de moderne tijd die ons  heeft ingehaald en afscheid nemen van het oude vertrouwde valt dikwijls niet mee. Toch ben ik van oordeel,  dat hoe moeilijk het ook is, een noodzakelijk stap is, om de duivensport te kunnen   blijven beoefenen. We weten allemaal wel ,dat er met een schuin oog wordt gekeken naar verenigingen die nipt toegestane aantal inkorvers, nu nog 5,op de been kunnen brengen  En o wee, als er ook nog een topper in deze vereniging zijn spel beoefend is de achterklap zo gemaakt. 

Dat er door deze bij aanname van de voorstellen  het ledental vermindert is wel heel realistisch. Trouwens gelet op de leeftijdopbouw van het ledenbestand, is het een onomkeerbaar proces, dat er meer leden afhaken dan er zich aanmelden. Ik ben de mening toegedaan dat de duivensport wel zal blijven bestaan maar in een kleinere vorm dat het ooit was. De aanwas van het ledental een utopie is, we bij een stabiliserend ledental mogen spreken van winst.

Hier wordt ieder jaar de afweging gemaakt, zijn de prestaties van dien aard om er nog een jaar er tegen aan te gaan? Of houden we er nog enkele aan voor de rondvlieg. 
e


De duiven.
De jongen van de kwekers staan op eigen benen en gaan morgen voor de paramixo-enting. Bij  de vliegers is het merendeel van de jeugd geboren op de dag van de volle maan. Dit jaar zelfs op de z.g.n. sneeuwbalmaan, wat dat gaat brengen afwachten maar.

Tot de volgende blog.








Reacties

Populaire posts