Aanval

Gisteren een aanval van een  sperwer op de duiven meegemaakt, met  gelukkig voor de duiven een goede afloop. Ik had deze doldrieste jager al een paar maal gespot bij de bomensingel van het tuincomplex. Daarnaast  vloog zij enkele keren over het hok. Dat  is  op zich niet zo vreemd,  immers het tuincomplex bevind zich aan de rand van polder en duin. En daar verblijven  nu eenmaal meerdere rovers, zowel  voortbewegend op poten of met vleugels, die regelmatig even kijkje  over  de tuinen komen nemen.

Na het dagelijkse vliegrondje landen de duivinnen op de nok van het duivenhok. ik aanschouwde de dames met tevredenheid. Ineens vindt de aanval plaats, de duiven spatten uiteen. De kromsnavel had er een in het vizier en probeerde haar  in de naast gelegen tuin op de grond te krijgen, ik maakte veel lawaai en de poging mislukte. Hierna trachtte ze de ontsnapte duif alsnog te slaan, maar  dat was teveel gevraagd. Na binnenkomst van de dames, wat wel even duurde, even in de hand genomen, gelukkig geen verwonding te zien

Het is zeker een bijkomend voordeel ,dat ze hier het gehele jaar  rond ,behoudens vier weken tijdens de rui, op  de vleugels gaan, anders was er zeker een slachtoffer gevallen.

De kweek verloopt naar wens, zeker bij de vliegers niets te klagen. Bij de vermeerderaars  wel even wat anders, een koppel gaat niet op eieren zitten. Dit koppel had binnen 4 dagen twee eieren, deze  heb ik meteen verwijderen. Het tweede leg keek met name de doffer  er niet naar om.  De "yen" had moeite met leggen, dus een bezoek aan de man met de witte jas was noodzakelijk, deze deskundige constateerde een ontsteking. Een prik met antibiotica en een kuur mee naar huis met daarnaast het devies , 10 a 14 dagen bij de doffer weghouden, dan gaat het helemaal goed komen. Inderdaad ze  is aan de beterende  hand, ik word door deze bijzondere duivin met de nodige gesleepstaart en daarnaast driftig koerend begroet.

De verzorging is met deze broedtijd nog even eenmaal daags, na het uitkomen van de eieren bij het overgaan van papvoer op hardvoer. wordt de verzorging twee/driemaal daags.

Naast de gebruikelijk mineralen, is ook groenvoer een geliefd toetje, bij het naar huis gaan leg ik  af en toe een boerenkoolstronk in de hokken. Daags erna is een kaalgevreten stronk wat rest.


Tot  het volgende schrijfsel.

Reacties

Populaire posts