Het laatste verslag, van onze reporter, die wekelijks het verslag maakte van de vluchten.


Verslag: N36 Quievrain 110921

Aantal duiven: 56 Aantal liefhebbers: 8
Lostijd: 13u 20 Wind en weer: WZW

Een bijzondere wedvlucht in meerderde opzichten, ten eerste de datum en ten tweede de allerlaatste wedvlucht gehouden door PV Nieuwediep.
We stoppen er mee na 75 jaar bestaan te hebben, opgericht in 1946 t.b.v. de toen traditionele Zaterdag vliegers die de duiven sport alleen op Zaterdag wilden beleven.
Dus wedvluchten uitgesteld naar Zondag, gingen voor de vereniging niet door. Ook als er van een verre Fondvlucht , en die hadden we toen nog, zaterdags 1 of een aantal duiven thuis waren, en de prijzen nog lang niet verdiend, was de wedvlucht afgelopen.
In de loop der jaren is dat veranderd en zijn we overgegaan van de NBvZ naar toen de NABvP, en nu de NPO, de oudere liefhebbers weten nog wel wat deze afkortingen inhouden.
De meesten hebben het meegemaakt van gummiringen naar chipringen en elektronische klok systemen, dit jaar de nieuwste versies van Unikon en Benzing voor alle nog aanwezige leden aangeschaft, met automatisch melden, weer een stapje naar de toekomst.
De overschakeling van gummiring naar chipring, was toentertijd ook nog een item.
Maar als de duif nu op de klep land is ze thuis, en wordt ze geregistreerd, vroeger moest er nog in het hok, meestal leeg, achter de duif aangerend worden om de gummiring van de poot te krijgen, nadat de duif een paar minuten op de klep had gezeten, toen stonden de concoursen ook veel langer open.
Van tot maximaal 60 leden zijn er nu nog 17 over, waarvan het overgrote gedeelte hun hele leven lid zijn van PV Nieuwediep. Er is altijd een grote kern trouwe leden geweest die zelfs nog nooit lid zijn geweest van een andere verenging, dat kon in de glorie jaren van de duivensport in Den Helder nog wel , er waren immers 6 duiven verenigingen, waar een regelmatig verloop onderling was. Lange tijd was dit gereduceerd tot 2 verenigingen en uiteindelijk blijft er nu 1 vereniging over n.l. PV Den Helder die ook is ontstaan uit een Fusie van 3 vroegere duivenverenigingen in Den Helder.
Maar daar gaan we, na goed overleg met de beide besturen, weer met frisse moed een nieuwe start maken, om onze mooie sport te gaan beleven.
Het heeft ook wel wat , een vereniging met meer dan 60 leden en mooie grote concoursen te organiseren.
Maar nu nog even terug naar de laatste wedvlucht, er waren toch nog 8 liefhebbers bereid die de degens wilden kruizen. Net als vorige week was de lossing in de middag, het duurde lang voor de weersomstandigheden op de losplaats zodanig was dat lossen verantwoord was. Gezien de snelheden in de voorvlucht via Compuclub live, zouden de duiven in Den Helder rond 16 u 45 moeten vallen.
Het was wederom Henk( Moot) die ze weer aan een touwtje kreeg, de 1-1096021 tijd 16-45-50 snelheid 1417.112 vlagde als eerste af, ook 2,3,4,6,7 en 10 waren voor Henk.
Piet ( de Boer) 5, Paul( Mastemaker) 8 en Tieme ( Post) op 9.
De 19 prijzen zijn verdient in 21 minuten en er waren weinig tot geen verliezen. Volgende week is er nog een laatste wedvlucht maar bij navraag bleek dat er niet genoeg deelnemers zijn, moeten er minimaal 5 zijn om een wedvlucht te houden, dus vandaar dat dit de laatste wedvlucht is van PV Nieuwediep.
Het was me een genoegen wekelijks deze column te verzorgen, en onze leden op deze manier in het zonnetje te zetten.

Uw reporter.





Reacties

Populaire posts